Vergroot je focus en houd tijd over. Met de tips in dit blog zal jij zeker productiever worden. In een drukke wereld als deze is het soms lastig om dingen die je wilt doen af te krijgen. Je blijft het week op week uitstellen omdat het even geen prioriteit heeft. Wie kent dit niet? Je aandacht schiet alle kanten op en je komt amper vooruit.
1. Belangrijke zaken eerst
Wat vaak gebeurd is dat mensen eerst de leuke en minder belangrijke dingen doen in het leven. Zoals tv kijken, afspreken met vrienden en gamen. Doordat je brein continue dingen blijft opslaan die je nog eigenlijk moet doen, wordt je brein voller en voller. Daardoor voel je je gestrest en creëer je onrust in je lijf.
Door de dingen die je nog wilt doen op te schrijven, verlaag je de stress van het alles-moeten-onthouden én zie je alles vaak helderder voor je. Dit wordt ook wel ‘braindump’ genoemd. Ik doe dit zelf altijd middels de app todoist. Dit is de beste to-do lijst app van dit moment. Todoist heeft miljoenen personen geholpen bij het voltooien van meer dan 1.5 biljoen taken
in meer dan 150 miljoen projecten.
De truc is om niet teveel taken toe te voegen aan je lijst. Beperk je tot drie hoofdtaken die je die dag zeker wilt doen. Dat dwingt je om na te denken over de prioriteiten. Voeg naast deze taken een aantal andere mogelijke werkzaamheden toe die mooi meegenomen zijn als je deze af kunt vinken. Spreek met jezelf af dat je die alleen zult uitvoeren als je je hoofdtaken hebt afgerond.
Door iedere ochtend even je to do list te checken en belangrijke zaken eerst te doen, wordt je hoofd direct al een stuk rustiger. Wat ook helpt is om de minder leuke dingen in de ochtend te doen en de leuke dingen in de avond. Zo kun je de hele dag uitkijken naar leuke to-do’s die nog komen gaan. Met deze belangrijke tips ga jij zeker productiever worden.
2. Gebruik maken van journaling
Naast het bijhouden van een to-do list kun je ook gebruik maken van journaling. Dit is een vrij populaire manier onder succesvolle ondernemers om productief te zijn en doelen te behalen. Tijdens journaling schrijf je dagelijks je belangrijke to-do’s voor die dag op, maar daarnaast ben je ook bezig met het nastreven van je doelen.
Dit doe je in kleine behapbare sub-doelen waar je dagelijks tijd aan besteed. Door hier iedere dag even de tijd aan te besteden zullen doelen sneller behaald worden. Doordat journaling iets is wat je dagelijks doet, wordt het een routine en zal het snel een makkelijke gewoonte worden. Tijdens journaling kun je onder ander de volgende punten opnemen:
- Maand, week en jaarplanning
- Grote doelen en/of projecten
- Losse notities
- To do list voor die dag
- Boodschappenlijstjes
- Evaluatie van de dag
- Bijhouden van voeding en trainingen
- Dagelijkse sub-doelen
Nieuwsgierig geworden naar deze razend populaire en succesvolle manier om productief te zijn? Lees snel hier meer.
Hieronder vind je mijn journal tips om productiever te worden in het dagelijkse leven. Kies er een uit die bij je past en ga ermee aan de slag!
Wil je graag een eigen bullet journal maken?
Bullet journaling is dé creatieve en overzichtelijke manier om je leven te organiseren. Maar hoe begin je? Wat kun je allemaal bijhouden in je bullet journal? En bovenal: hoe zorg je ervoor dat jouw bullet journal er prachtig uit gaat zien?
Het inspirerende en praktische Bullet journaling: zo doe je dat! is zowel voor beginners als voor gevorderden.
3. Sta een uur eerder op
Zoals iedereen wellicht weet is dagelijks bewegen heel gezond voor je. De meeste mensen sporten aan het einde van hun werkdag of in het weekend. Maar juist in de ochtend sporten bied vele voordelen. Zo toont onderzoek aan dat mensen die in de ochtend sporten meer energie en een meer positieve mindset hebben, wat leidt tot meer productiviteit.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen die ’s ochtends sporten langer en beter slapen dan mensen die later op de dag trainen. Wees niet ongerust! Want je hoeft echt niet een uur in de ochtend te gaan sporten. Een korte intensieve work out van nog geen 15 minuten kan al het verschil maken.
Ook bied vroeg opstaan nog een groot voordeel. Het is namelijk zo dat je in de ochtend het meest scherp, uitgerust, creatief en productiefst bent. Zorg dus dat je in dat uur al een aantal zaken van je to-do list afwerkt. Dit zorgt voor een opgeruimd hoofd waardoor je gedurende de dag meer focus hebt voor andere dingen.
4. Verminder je schermtijd
Ondanks dat we het niet willen, brengen we toch uren per dag achter een scherm door. Of het nou de laptop, de televisie of de smartphone is. De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf.
Doordat we zoveel tijd besteden op ons beeldscherm, hebben we weinig tijd voor andere dingen. We zijn continue afgeleid door appjes, berichtjes en notificaties via social media. Dit gaat ten koste van onze productiviteit. Om effectiever onze dag in te delen en te zorgen voor meer focus kun je het beste vaste momenten inplannen waarop je je telefoon en e-mail checkt.
Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om drie keer per dag 20 minuten je telefoon te checken en te reageren op berichten en social media. Ditzelfde kun je doen met televisie kijken. Houd bijvoorbeeld maximaal 5 uur per week tv kijken voor jezelf aan. Zo voorkom je uren achtereen te Netflixen waarbij de tijd aan je voorbijgaat.
Door jezelf deze gewoontes aan te wennen is het makkelijker dit vol te houden en zal je met de genoemde tips zeker productiever worden. Je houdt meer tijd over voor creatieve, leuke, en belangrijkere dingen in het leven.
5. Neem regelmatig een pauze
Als je regelmatig snel bent afgeleid kan dit een teken van vermoeidheid zijn. Om goed te kunnen focussen zijn twee stofjes in je hersenen nodig; noradrenaline en acetylcholine. Als deze opraken doordat je alsmaar bezig bent en nooit rust neemt, dan raken je mentale reserves uitgeput. Hierdoor ben je minder goed gefocust en daalt je productiviteit.
Het duurt weer een tijdje voordat het lichaam deze stofjes aangemaakt heeft. Om te voorkomen dat je mentaal uitgeblust raakt kun je bijvoorbeeld vaker korte pauzes inlassen gedurende de dag. Voor taken waarbij je geconcentreerd moet zijn geldt over het algemeen dat je elk half uur even 3 tot 5 minuten pauze moet nemen om daarna weer gefocust te zijn.
Werk dus niet de hele dag door waarbij je je boterham achter de computer op gaat eten. Het is juist belangrijk om even van je werk af te zijn zodat je daarna weer scherper bent en productiever aan de slag kunt gaan.
6. Minimaliseer externe prikkels
Door externe (van buitenaf) prikkels zijn mensen gemiddeld 50 tot 60% minder productief. Te denken valt aan telefoontjes, appjes, notificaties, muziek, collega’s en anderen in de omgeving. Om te voorkomen dat je continue afgeleid wordt door externe prikkels, kun je deze stoorzenders proberen te dimmen.
Volg deze tips en je gaat zeker productiever worden: zet gedurende je werkdag je telefoon en/of geluid uit. Zorg dat je geen meldingen krijgt als je een nieuwe e-mail, facebook-like of app bericht krijgt. Bespreek met collega’s dat ze je alleen binnen bepaalde tijdsblokken mogen storen. Laat mensen je alleen bellen binnen een bepaald tijdsbestek en plan tijd in om even je mails en berichtjes te bekijken en antwoorden.
Wanneer je thuis werkt, zorg dan dat je in een aparte kamer werkt waar weinig afleiding is. Geen muziek, geen kinderen, geen partner en het liefst geen telefoon. Maak je werkplek zo prikkelarm mogelijk waardoor je je beter kunt focussen. Door externe prikkels zoveel mogelijk te dimmen, raak je minder afgeleid en ben je uiteindelijk veel productiever.