Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je de ene dag vol energie zit en een dag later ineens moe en futloos bent? Om hierachter te komen is het van belang om eens even stil te staan bij hoe jou dagen zijn verlopen. Welke dingen heb je gedaan die je energie opleverden en welke die je energie kostte? Wanneer jij inzicht hebt in je energievretende activiteiten, zal je in de toekomst betere keuzes voor jezelf kunnen maken. Het managen van je energie is een ontzettend belangrijk punt om te voorkomen dat je een terugslag in energie krijgt. In dit blog lees je tips & tricks om te leren hoe je meer energie kunt krijgen.
Stap 1: energievreters & energiegevers
Ga bij jezelf na wat je energie kost en wat je energie oplevert. Door hier inzicht in te krijgen kun je makkelijk achterhalen door wie of wat jou batterij op een dag flink leeg kan raken.
Kost energie
- Waar wordt je verdrietig van?
- Welke (type) mensen kosten je veel energie?
- Welke activiteiten kosten je energie? Of vind je niet leuk om te doen?
- Welke voeding zorgt voor weinig energie? (denk aan alcohol, veel vet etc)
- Waar kijk je het minst naar uit op een dag?
TIP: door energievreters te vermijden zal je meer energie krijgen!
Levert energie op
- Waar wordt je blij van?
- Van welke mensen krijg je veel energie? Maken jou gelukkig?
- Welke activiteiten vindt je leuk om te doen?
- Van welke voeding krijg je veel energie?
- Waar kijk je het meeste naar uit op een dag? Wat zijn vaak je leukste momenten of activiteiten op een dag?
Stap 2: energiemanagement
Bij energiemanagement is het belangrijk om vooruit te kijken, zodat je kunt voorkomen dat je energie te snel opraakt. Kijk bijvoorbeeld eens elk weekend hoe je komende week eruit gaat zien. Ga je meer dingen doen die je energie kosten, dan die je energie geven? Hoe vaak neem je een avondje rust voor jezelf? Zijn er dingen die je doet voor een ander, zonder dat je er zelf energie van krijgt?
Wanneer je ziet dat je week te vol gepland staat, of dat je te weinig dingen gaat doen die je juist energie geven, loop je het risico een energiedip te krijgen. Daarbij wordt je moe, futloos en down. Als je dit op voorhand al ziet aankomen kun je bijvoorbeeld afspraken verzetten of meer dingen inplannen die je energie geven.
Zelf gebruik ik een fysieke kalender waarop ik mijn week inplan. Ik kan dan in één oogopslag zien of mijn energie goed verdeeld is over de week. Zo nodig pas je je activiteiten nog aan om meer rust in te bouwen.
Kun je moeilijk ‘nee’ zeggen? Zorg dan dat je met jezelf duidelijke afspraken maakt, zoals bijvoorbeeld maar 1 tot 2 keer per week afspreken met een vriend of vriendin. Gun jezelf twee vrije avonden en plan deze direct in je agenda.
Wanneer vrienden dan met je af willen spreken dan kun je meteen aangeven dat je niet kunt. Het is dan immers jou welverdiende vrije avond. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van je week niet het gevoel hebt dat je geleefd bent door anderen.
Zoek in je dagelijkse leven een goede balans tussen activiteit en rust. Dit is erg belangrijk! Sommige mensen denken weinig energie te krijgen van een avondje rust en jakkeren maar door en door. Terwijl het juist ook heel goed is om af en toe een pas op de plaats te zetten om je lichaam en geest rust te geven zodat je kunt herstellen. Je batterij zal hierdoor sneller terug in balans komen waardoor je weer meer energie gaat krijgen.
Stap 3: meer energie krijgen met behulp van deze tips
Werk met passie
Werk aan iets waar je gepassioneerd over bent. Passie is energie. Iedereen is geboren met een talent. En in combinatie met je karakter en al jouw ervaringen wordt dit talent jouw unieke gave.
Waarom is het zo belangrijk om je passie ontdekken? Met je passie bezig zijn, is een heerlijke manier om weer tot jezelf te komen en jezelf snel op te laden. Wanneer je werk je passie is, kom je in een bepaalde flow terecht waarbij je het gevoel voor tijd helemaal kwijtraakt. Binnen mum van tijd zit je dag erop en voel je je energiek en voldaan. Ontdek je passie door na te gaan bij welk werk of activiteiten je helemaal in flow zat waardoor je de tijd helemaal vergeten bent.
Maak tijd vrij voor rust en ontspanning
Rust zorgt ervoor dat je lichaam en geest weer kan herstellen. Je laadt er letterlijk van op. Hierna heb je weer meer energie om daarna weer lekker te knallen. Rust en ontspanning zijn net zo belangrijk als het doen van leuke activiteiten die veel energie geven. Zonder rust zal jou batterij ondanks de leuke dingen die je doet toch leegraken. Een lichaam heeft nou eenmaal herstel nodig.
Tips om tot rust te komen
- Neem op een werkdag meerdere keren per dag pauze. Dit hoeft niet lang te zijn, een micropauze (van bijvoorbeeld 5 minuten) is al meer dan genoeg om even helemaal op te laden.
- Plan een paar avonden per week helemaal niets in je agenda. Deze avond is helemaal voor jou. Ontspan met een boek of speel met de kinderen.
- Ga mediteren.
- Doe even helemaal niets. Dus ook niet op je telefoon kijken. Staar bijvoorbeeld 10 minuten naar buiten en observeer je gedachten.
- Maak een rustige wandeling.
Zorg dat je goed en voldoende slaapt
Heb jij ook regelmatig last van slaaptekort? Slapen is één van de belangrijkste levensbehoeften van de mens en even belangrijk als goede voeding en beweging. Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door.
Slaaptekort is een algemeen probleem in onze huidige maatschappij. Het heeft grote gevolgen voor gezondheid, welbevinden en het functioneren van de hersenen. Weinig slaap geeft je een moe en futloos gevoel. Je kunt minder goed nadenken en je lichaam staat als het ware ‘uit’. Daarom is goede en gezonde slaap zo ontzettend belangrijk.
In het volgende blog lees je meer over slaaptekort en tips voor een goede nachtrust: http://fitasticlife.nl/tips-weetjes/wat-slaaptekort-met-je-doet/
Eet en drink gezond
Gezonde voeding geeft je energie en voedt je lichaam zoals het bedoelt is. Helaas lukt het overgrote deel van de bevolking het niet om dagelijks gezonde voeding te nuttigen. We nemen te weinig tijd om te koken, kiezen vaak voor gemak en overal liggen lekkernijen op de loer. Vanaf vandaag gaat dat veranderen, want JIJ kiest er voor om voortaan gezond te eten.
Wat is nou precies gezonde voeding? Een gezond eetpatroon bevat voldoende, groeten, fruit, peulvruchten, volkoren graan, noten, melkproducten, vis en gevogelte. Daarnaast bevat dit eetpatroon zo min mogelijk rood en bewerkt vlees, suiker, alcohol, zout en harde vetten. Drink minimaal 2 liter water per dag om je lichaam goed te hydrateren. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende macronutriënten zoals vitaminen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt.
Alle voedingsmiddelen waarin macronutritiën zitten, hebben een energetische waarde en leveren dus energie. Zonder energie ben je niet in staat je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Door alles wat we op een dag doen (werken, sporten, bewegen) raakt onze energievoorraad op. Door macronutritiënten te nuttigen, vullen we deze voorraad weer aan en kunnen we alle taken en activiteiten blijven uitvoeren.
Meer lezen over gezonde voeding? Kijk dan snel hier: http://fitasticlife.nl/voeding/wat-is-gezonde-voeding/