Journaling is dé nieuwe gewoonte die je leven kan veranderen! Het is een term die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Het heeft veel mensen succes gebracht in het leven. En is een dagelijkse gewoonte die iedereen zou kunnen doen. In dit blog lees je meer over journaling, wat belangrijke redenen zijn om hiermee te beginnen en en hoe je dit aan kunt pakken.
Wat is journaling?
Met de term journaling wordt verwezen naar de gewoonte om dagelijks een dagboek (journal) bij te houden. Niet een standaard dagboek wat begint met “Lief dagboek…”, waarbij je aan het einde van de dag reflecteert op je gevoelens en emoties, maar eerder een soort logboek waarin je alles registreert waaronder inzichten, actiepunten, ideeën, doelen en voornemens. De Engelse term hiervoor is journaling.
Bij journaling kun je zelf bepalen welke zaken je wilt registreren in je dagboek. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden wat je op een dag eet, hoeveel je sport en hoe dat allemaal verloopt. Veel mensen doen aan journaling om focus te behouden voor het behalen van bepaalde doelen.
Hèt dagboek voor succes
Een veel gehoord excuus dat mensen vaak gebruiken is dat ze het altijd te druk hebben. De waarheid is echter dat wij vooral druk zijn en onze to-do list maar langer en langer wordt. Hierdoor vergeten we gehoor te geven aan onze verlangens, behoeftes, dromen en doelen.
Als gevolg hiervan, voelen we ons niet productief en ontstaat er op latere leeftijd spijt om de dingen die we niet gedaan hebben in ons leven. Om dit te voorkomen is journaling in het leven geroepen. Het is een effectief en veel gebruikte activiteit onder succesvolle ondernemers. Mensen zoals Warren Buffet, Richard Brandson en Albert Einstein staan bekend om veelvuldig gebruik van journaling. Zij passen dit toe als een vast onderdeel in hun dagelijkse succesvolle ochtendroutine.
Redenen om met journaling te beginnen
Bewustwording
Door gedachten te verwoorden word je bewuster van wat je vindt, denkt, voelt. In het dagelijks leven overschatten we onszelf vaak. Door alles te registreren creëer je inzicht in wat je daadwerkelijk gedaan hebt. Als bijvoorbeeld je doel is om minder op je telefoon te zitten, kun je het beste gaan bijhouden in je journal hoe vaak je dagelijks op je telefoon zit.
Door dit te registreren raak je bewust van je gedrag en zal het makkelijker worden om een nieuwe gewoonte te gaan aanleren. Bewustwording van je goede of slechte gewoontes kan je versteld doen staan en je productiviteit een enorme boost geven. Je journal is hiervoor een ideaal instrument om dit bij te houden.
Timemanagement
Je kunt je journal gebruiken voor een week-, maand- en jaarplanning. Door je plannen en activiteiten op papier te zetten, zal je daadwerkelijk sneller deze activiteiten gaan uitvoeren. Als het in je hoofd zit wordt het vaak alsnog vergeten of is de motivatie niet sterk genoeg om het te gaan doen.
Daarnaast biedt planning van je activiteiten veel overzicht en zorgt het voor meer rust in je hoofd. Het uitstippelen van je planning kan een handig hulpmiddel zijn om je uiteindelijke doelen te behalen.
Je kunt je einddoel opdelen in kleine sub-doelen en deze opnemen in je planning. Dit biedt houvast en focus. De kans dat je hierdoor je doelen behaald is vele malen groter. Bij het maken van je planning kun je gebruik maken van losse notities, het opschrijven van je gedachten en reflecteren op wat je tot dusver gedaan hebt.
Jezelf leren kennen
Door dagelijks te schrijven in een dagboek leer je jezelf ontzettend goed kennen. Je kijkt als het ware vanaf een afstand naar jezelf. Hierdoor krijg je inzicht in waar je mee bezig bent en waarom dat zo belangrijk voor jou is. Waar je veel tijd aan besteed en of dat in lijn staat met je kernwaarden. Het geeft inzicht over jouw dagelijkse (onbewuste) gewoontes. En daarnaast leer je welke gevoelens en emoties er bij jou spelen en waar dat door komt.
Meer rust en overzicht
Een andere belangrijke reden waarom journaling je leven kan veranderen is omdat het zorg voor meer rust in je hoofd. Omdat je al je gedachten, plannen, ideeën en doelen op papier zet, is je hoofd weer leeg en krijg je meer rust. Je hebt een duidelijk plan en doel voor ogen en weet welke stappen je moet ondernemen om daar te komen.
Naast rust komt er ook meer overzicht in je leven. Doordat je alles zo goed bijhoudt, heb je beter zicht op waar je allemaal mee bezig bent in je dagelijkse leven. Je ziet precies hoe druk je het hebt, en waar je nog ruimte hebt om je rust te pakken. Je leert sneller gewoontes bij jezelf herkennen en kunt makkelijker slechte gewoontes doorbreken. Daarnaast verzamel je waardevolle ideeën, inzichten, titels, quotes die je anders wellicht vergeet.
Leren omgaan met je emoties en gevoelens
In je journal kun je alles kwijt. Als je ergens mee zit of een rotdag hebt gehad, kun je dit heerlijk van je afschrijven. Dit geeft verlichting en biedt rust. Ook positieve emoties zijn belangrijk om te uiten. Schrijf bijvoorbeeld op waar je die dag het meeste naar uitkijkt. Of waar je trots op bent en watje blij maakt.
Ook het dagelijks uiten van je dankbaarheid heeft veel positieve effecten. Er zijn wel honderden wetenschappelijke studies naar de positieve effecten van dankbaarheid. Je dankbaar voelen wordt gelinkt aan minder stress, diepere slaap en een betere gezondheid. Het maakt mensen vriendelijker, hulpvaardiger en minder materialistisch.
Behalen van doelen
Journaling helpt je met het behalen van je doelen en dromen. Door deze op papier te zetten zullen ze sneller werkelijkheid worden. Je kunt dagelijks in je dagboek de vorderingen op de doelen bijhouden. Je hebt beter overzicht over wat je al bereikt hebt en waarom bepaalde dingen nog zijn blijven liggen. Het bied je een stok achter de deur en verbetert je inzet om aan de slag te gaan met je doelen.
Het enige wat journaling je kost is dagelijks een kwartiertje schrijf-tijd. Deze investering weegt niet op tegen de vele voordelen die het je geeft. Door journaling als een dagelijkse gewoonte in te bouwen in je dagelijks leven, zal het je weinig moeite kosten en krijg je er veel voor terug.
Wat schrijf je allemaal op in je journal?
Toon je dankbaarheid
Ik begin in mijn journal dagelijks met het uiten van mijn dankbaarheid. Het menselijk brein is ingesteld om voornamelijk negativiteit te zien. Dit komt vanuit ons beschermingsmechanisme wat ‘fight or flight’ reactie genoemd wordt. We zijn vanuit de oertijd namelijk gewend om gevaar te vermijden.
Echter is het gevaar dat we nu in deze tijd ervaren meer sociaal gevaar dan fysiek gevaar. Daarom hebben we de neiging om belediging of kritiek makkelijker te onthouden dan complimenten. En benadrukken we eerder een mislukking dan wanneer we iets overwonnen hebben. Dit copingsmechanisme leidt tot toename van stress, depressie en negatief denken.
Om dit te voorkomen moeten we onszelf trainen om positiviteit in te zien. Een manier om dit te doen is door dagelijks dankbaarheid te uiten. Je kunt je dankbaarheid uiten voor grote dingen (bijvoorbeeld je gezondheid, je baan, je vrienden), maar ook voor kleine dingen (zoals dankbaar zijn voor heerlijk stuk fruit).
Focus je op dingen, gebeurtenissen en mensen waar je dankbaar voor bent en schrijf deze op. Hierdoor is je dag al meteen met een positieve vibe gestart, en houd je dit fijne gevoel gedurende de rest van de dag. Door dagelijks je dankbaarheid te uiten, train je jezelf om meer positiviteit te zien en raak je optimistischer.
Onderzoek van Robert Emmons, professor psychologie aan de univeriteit Davis en auteur van het boek ‘Thanks! How the New Science of Gratitude Can Make You Happier’, toont aan dat mensen die dagelijks gedurende tien weken dankbaarheid uiten op papier, 25% gelukkiger waren dan mensen die dat niet deden. Daarnaast blijk dat dankbare mensen meer vreugde, blijheid, enthousiasme, liefde en optimisme ervaren dan mensen die dit niet doen.
Dus begin dagelijks met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Het mag over vanalles gaan; je leven, je gezondheid, een persoon, iets dat je bereikt hebt of iets heel eenvoudigs.
Noteer je doelen en dromen
Schrijf in je journal de doelen en dromen op die je wilt bereiken in je leven. Het kunnen lang termijn maar ook kort termijn doelen zijn. Deel je doelen op in kleine subdoelen en plan deze in voor je dag-, week-, maand- en jaarplanning.
Evalueer dagelijks je doelen en bekijk wat je tot dusver al bereikt hebt. Schrijf regelmatig op waarom je deze doelen wilt bereiken. Dit helpt je brein te stimuleren je doelen succesvol te behalen. Door dagelijks bezig te zijn met je dromen en doelen, vertel je je onderbewustzijn om op zoek te gaan voor ideeën, acties, personen en kansen gedurende de dag die je mogelijk gaan helpen je dichter bij je doel te brengen.
Door elke ochtend mijn doelen te herzien, merk ik dat ze vooraan in mijn mind staan, waardoor mijn kansen op succes enorm toenemen. Neem daarom elke ochtend een paar minuten de tijd om je doelen te bekijken, evalueren en eventueel bij te stellen.
Schrijf je gedachtes, gevoelens en emoties op
Vandaag de dag lopen veel mensen rond met een gestrest gevoel, veel zorgen en andere negatieve gedachten. Dit staat het heldere denken enorm in de weg, en hierdoor is het lastiger om problemen daadwerkelijk op te lossen. Ik heb gemerkt dat wanneer je je gevoelens, gedachtes en emoties dagelijks opschrijft, dit meer rust geeft in je hoofd. Daarnaast biedt het meer duidelijkheid over jezelf, je prioriteiten en je doelen.
Als je oefent met het uiten van je gevoelens en emoties op papier is het ook gemakkelijker dit te doen in praktijk. Ook creëer je hiermee meer ruimte in je hoofd voor productievere en belangrijkere zaken zoals het behalen van je doelen. Schrijf iedere ochtend een paar minuten al je gedachten, emoties en gevoelens op die er in je omgaan en je zult merken dat goede ideeën en oplossingen jou kant op zullen komen.
Stel 3 dagelijkse prioriteiten (prio’s)
Dagelijks de belangrijkste prioriteiten opschrijven is enorm belangrijk voor je productiviteit. Noteer de drie belangrijks prioriteiten (to do’s) voor die dag. Hierdoor weet je precies wat je moet doen om je dagelijks verder naar je doel te brengen.
Begin het liefst in de ochtend meteen met het afvinken van deze prioriteiten. Hierdoor kom je niet in de verleiding om te veel tijd en energie aan andere dingen te besteden die minder belangrijk zijn waardoor je geen tijd meer overhoudt voor je prio’s. Want heel druk bezig zijn is niet bepaald productief. Actief bezig zijn met je doelen wel. Bij het noteren van je prioriteitenlijstje is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen:
- Welke dingen, als ik deze vandaag bereikt hebt, zorgen ervoor dat deze dag een succes wordt?
- Welke dingen, als ik deze vandaag bereikt heb, zorgen ervoor dat je je doel eerder zult bereiken?
Zorg dat je het houd bij drie prioriteiten, want als je teveel dingen van jezelf verwacht, dan gaat dit ten koste van je productiviteit.
Maak een planning
Als je werkt met een duidelijk uitgestippeld plan, zal je veel productiever zijn. Dit kun je doen door een jaar-, maand-, week- en dagplanning te maken.
In het jaarplan noteer je persoonlijke en professionele doelen (bijvoorbeeld: “Ik wil meer tijd voor…”) en grote dromen en mijlpalen in je leven. Het zijn voornamelijk lange termijn doelen. Zorg dat je maandelijks je jaarplan evalueert zodat je kunt zien of je progressie maakt en of je het plan moet bijstellen.
Het maandplan biedt meer flexibiliteit. Hierin staan activiteiten, doelen en plannen die maandelijks kunnen terugkeren. Bijvoorbeeld:
- Twee keer per maand bezig met netwerken
- Eén keer per maand een stilte-dag
- Maandelijks 1 boek lezen
Ook vind je in het maandplan korte termijn doelen en activiteiten. Dit kunnen subdoelen zijn die voortkomen uit je einddoel.
In je weekplan schrijf je met name terugkerende activiteiten. Door deze activiteiten structureel wekelijks in te plannen wordt het een routine en hou je deze makkelijker vol. Als je doel is om bijvoorbeeld 10 kilogram in gewicht af te vallen, dan kun je in je weekplan opnemen dat je vier keer per week een uur gaat sporten. Plan deze sportdagen daadwerkelijk in je agenda.
Tot slot neem je in de dagplanning zoals eerder in dit blog aangegeven is, drie prioriteiten waar je je die dag op gaat richten. Dit zijn je belangrijkste to do’s voor de dag. Het zijn korte activiteiten die je uiteindelijk dichterbij je doel gaan brengen. Te denken valt aan het bijwerken van je CV, opstellen van een businessplan of afspraak maken met een adviseur.
Besluitvorming vereist veel mentale energie, waardoor we later op de dag minder goede beslissingen nemen als we minder energie hebben. Daarom gebruik ik elke ochtend mijn journal om mijn dag in te plannen. Hierdoor weet ik precies wat ik die dag ga doen zodat ik uitstelgedrag voorkom.
En…..actie!!
Onthoud dat verandering alleen maar ontstaat door actie. Niet door alleen maar te weten wát je moet doen. Hanteer daarom bovengenoemde punten tijdens journaling en doe dit dagelijks bij je ochtendroutine.
Je zult gegarandeerd persoonlijk groeien en je doelen behalen.