Hoe slecht is alcohol eigenlijk voor je gezondheid? Vaak wordt er beweerd dat dagelijks één glaasje alcohol drinken juist gezondheidswinst oplevert. Zo zou het risico op hart- en vaatziekten volgens sommige studies afnemen wanneer men dagelijks een glaasje drinkt.
Tegenwoordig is regelmatig alcohol drinken maatschappelijk geaccepteerd. We kijken er niet meer raar van op als iemand dagelijks een glaasje alcohol drinkt. Eigenlijk hebben we geen idee hoe slecht alcohol voor ons is. Ik zocht daarom voor jullie uit wat voor invloed alcohol heeft op je gezondheid.
Wat is alcohol?
Alcohol ontstaat door gisting. Gist is een micro-organisme dat suikers verandert in alcohol en koolzuurgas. Door gisting kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan. Door destilleren (verhitten en afkoelen) worden hogere alcoholpercentages bereikt. Gisting van gerst maakt bier en gisting van druiven maakt wijn.
Opname van alcohol
Via de maag en de dunne darm wordt alcohol opgenomen in het lichaam. Als de maag vol is kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Daarentegen kan een lege maag zorgen voor een snellere opname van alcohol en stijging van het alcoholpromillage.
Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Mannen hebben gemiddeld meer lichaamsvocht dan vrouwen. Daarom hebben vrouwen sneller een hoger alcoholpromillage in hun bloed.
Afbraak van alcohol
Bijna alle alcohol wordt afgebroken door je lever. De lever doet hier ongeveer 1 a 1,5 uur per glas over. Wanneer men dus op een avond overmatig alcohol drinkt, kan de volgende dag nog steeds alcohol in het bloed aanwezig zijn.
Is dagelijks een glas alcohol drinken gezond?
Uit verschillende studies blijkt dat met mate alcohol drinken in verband gebracht wordt met een lager risico op sommige ziekten. Mensen die tot twee glazen alcohol per dag dronken, hadden een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en dementie. Zwaar alcoholgebruik daarentegen geeft een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.
De meest voor de hand liggende verklaring voor het beschermende effect van alcohol is dat alcohol een verhoging van het HDL-cholesterol teweegbrengt.
Echter, moeten deze resultaten voorzichtig geïnterpreteerd worden omdat mensen die niet drinken vaak anders zijn dan mensen die wel drinken.
Zo zijn matige drinkers over het algemeen veel gezondere mensen. Ze sporten vaker en zijn vaak hoger opgeleid dan niet-drinkers. Het zijn vaak jongere mensen.
Ouderen daarentegen drinken vaak een stuk minder alcohol, maar hebben wel weer meer gezondheidsproblemen.
Mensen die geen alcohol drinken leiden vaker een ongezonder leven. Ze roken meer, bewegen minder en hebben vaker obesitas.
Ondanks dat verschillende onderzoeken suggereren dat matig alcohol gebruik een beschermend effect heeft op de gezondheid, zijn er ook verschillende studies die het tegendeel bewijzen. Het blijft dus een punt van discussie.
Wanneer is alcohol drinken slecht?
Terwijl matige alcoholconsumptie mogelijk een beschermend effect kan hebben voor bepaalde ziektes, is alcohol drinken vaker slecht dan goed voor je gezondheid.
Zo neemt bij vrouwen door matig alcoholgebruik het risico op borstkanker significant toe. Dit risico treedt al op bij het drinken van één glas alcohol, en verdubbeld bij anderhalf tot drie glazen per dag.
Chronisch alcoholgebruik kan naast bepaalde vormen van kanker, leiden tot alvleesklierontsteking, Korsakov of levercirrose.
Bij mensen die zwaar drinken neemt het risico op hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk, hartfalen, plotselinge hartdood en een beroerte toe.
Het gevaar zit hem vooral in binge drinken. Er word dan in een korte tijd overmatig alcohol (> 5 glazen) gedronken. Onderzoek toont aan dat binge drinkers 50% meer kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten dan drinkers die de consumptie van alcohol gelijkmatig verspreiden.
Binge drinken heeft namelijk direct een effect op de bloeddruk. En een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.
Wanneer men in korte periode overmatig alcohol drinkt, stijgt de bloeddruk eerst flink, en door afbraak van de alcohol daalt daarna de bloeddruk weer. Grote schommelingen in de bloeddruk dragen bij aan een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte.
Ook zorgt binge drinken voor vermindering van de elektrische geleiding van het hart waardoor de hartspier minder goed kan samentrekken. Er ontstaat dan op termijn een verzwakte hartspier wat kan leiden tot hartfalen.
Hoeveel calorieën bevat alcohol?
Naast het feit dat alcohol drinken het risico verhoogt op bepaalde ziektes, bevat alcohol ook nog eens ontzettend veel calorieën. Regelmatig alcohol drinken kan daarom leiden tot overgewicht.
Eén gram alcohol levert 7 kilocalorieën (kcal). Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal). De totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt met alcoholische dranken hangt ook af van de hoeveelheid suiker die in de drank zit.
Ter vergelijking: rode wijn bevat 82 kcal per 100ml, zoete witte wijn 170 kcal per 100ml en bier 50 kcal per 100ml.
Deze extra calorieën die je via alcohol binnen krijgt worden vaak opgeslagen rondom de buik. Buikvet kan sneller leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen. Wil je weten hoe je het beste buikvet kunt verliezen? Lees hier verder.
Conclusie
Ondanks de mogelijke gezondheidswinst die een glas alcohol kan opleveren, blijft alcohol een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van verschillende aandoeningen.
Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken. Kun je het toch niet laten om af en toe alcohol te drinken? Hou het dan op 1 tot 2 glaasjes alcohol per avond en ga zeker niet binge drinken. En onthoud dat alcohol heel veel (onnodige) calorieën bevat!