Na een avondje flink stappen met de nodige alcohol op, besluit je de dag erna lekker te gaan sporten zodat je de alcohol eruit kan zweten. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je gaat sporten met een flinke kater?
Afbraak van alcohol
Het grootste gedeelte van de alcohol in je lichaam wordt afgebroken door je lever (circa 90%). Minder dan 10% van de alcohol verlaat het lichaam via de adem, zweet of urine. Alcohol wordt met consistente snelheid uit het lichaam verwijderd, ongeacht de concentratie van de alcohol.
De lever kan ongeveer 7 gram alcohol per uur afbreken. Een standaardglas alcoholische drank bevat 10 gram. Gemiddeld heeft de lever dus 1 tot 1,5 uur nodig om een (standaard) glas alcohol af te breken.
Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op beschadiging van de lever, hoe minder snel alcohol wordt afgebroken.
De belangrijkste enzymsystemen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van alcohol (ethanol) zijn alcoholdehydrogenase (ADH), en in mindere mate het cytochroom P450-afhankelijke ethanoloxiderende systeem.
ADH wordt omgezet in aceetaldehyde. Dit afbraakproduct is zeer giftig voor het lichaam en is een van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van verschillende vormen van kanker.
Alcohol kan niet volledig opgeslagen worden in de lever. En grootste gedeelte blijft in lichaamswater totdat het wordt geëlimineerd. De lever wordt daarmee zwaar belast om alcohol uit het lichaam te krijgen.
Wist je dat je door regelmatig alcohol te drinken een hoger risico loopt op verschillende vormen van kanker? Meer weten over welke invloed alcohol op je gezondheid heeft? Klik dan hier.
Factoren die afbraak van alcohol beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren van invloed op de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken:
1. Leeftijd
Bij veroudering wordt alcohol in mindere mate afgebroken als gevolg van een verminderde levermassa en/of het lichaamswatergehalte.
2. Geslacht
Bij vrouwen wordt alcohol sneller uit het lichaam geëlimineerd dan bij mannen. Dit komt met name doordat vrouwen over het algemeen een kleinere lichaamsgrootte hebben en daarom een kleinere vetvrije massa.
Mannen daarentegen hebben vaak minder vet, meer spieren en meer vocht in het lichaam. Hierdoor wordt alcohol trager afgebroken in het lichaam.
3. Voedingstoestand
Alcohol wordt sneller afgebroken in gevoede toestand. Op nuchtere maag zal alcohol veel langzamer afgebroken worden. Dat komt omdat het eten als het ware een ‘buffer’ vormt in je darmen.
Het voedsel in de maag zorgt er namelijk voor dat de alcohol gelijkmatiger en langzamer in het bloed wordt opgenomen Daarnaast verhoogt voedsel de doorbloeding van de lever waardoor de lever sneller alcohol kan afbreken.
4. Gewicht
Als je zwaarder bent, wordt de alcohol verdeeld over een grotere totale hoeveelheid lichaamsvocht. Hierdoor wordt alcohol trager afgebroken.
Wat gebeurt er met je lichaam als je gaat sporten met een kater?
Sneller kans op blessures
Uit onderzoek blijkt dat alcohol grote invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Wanneer je gaat sporten en niet goed uitgerust bent, loop je sneller een risico om blessures op te lopen.
Je neemt een minder actieve houding aan, waarbij je je spieren minder goed aanspant. Je spieren reageren minder snel reageren als ze vermoeid zijn waardoor je dus sneller een blessure oploopt.
Daarnaast heeft alcohol invloed op je spierontwikkeling. Vooral snelle spiervezels die gebruikt worden bij inspanningen met hoge intensiteit krijgen het zwaar na een avondje alcohol drinken.
Gemiddeld heeft de lever 1 tot 1,5 uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. Wanneer je dus de avond ervoor diep in het glaasje hebt gekeken, kan het zijn dat je de ochtend erna nog niet nuchter bent.
Je coördinatie en behendigheid zijn dan in minder mate aanwezig. Hierdoor loop je sneller kans op blessures tijdens het sporten.
Kans op uitdroging, vooral tijdens sporten
Een klein gedeelte van de alcohol in je lichaam (zo’n 10%) wordt uitgescheiden via urine en zweet. Voor iedere milliliter alcohol die je drinkt, neemt je urine toe met acht milliliter.
We weten allemaal dat alcohol je lichaam uitdroogt. Dit uit zich in knallende hoofdpijn en flinke nadorst na een avondje stappen. Als je daarna ook nog eens gaat sporten en veel gaat zweten kun je nog verder uitgedroogd raken.
Volgens dr. Leon Creaney van Manchester Institute of Health & Performance moeten uitgedroogde nieren extra hard werken om water vast te houden. Je gaat hierdoor minder zweten.
Door dan toch fanatiek te gaan sporten loop je het risico om nog verder uitgedroogd te raken. Als je toch graag wil gaan sporten met een kater, zorg dan dat je voldoende water drinkt.
Glucose dip
Alcohol bevat veel koolhydraten. In zijn pure vorm bevat alcohol 7 kcal per gram. Een gemiddelde glas bier bevat al gauw 110 kcal en een glas rode wijn 82 kcal. Koolhydraten verhogen de bloedsuiker in je lichaam.
Suiker (glucose) wordt opgeslagen in de lever (tot glycogeen). De lever zal eerst zorgen dat alcohol afgebroken wordt, alvorens deze glucose gaat verwerken. Na een aantal uren, als je lever klaar is met het verwerken van de alcohol, kan je bloedsuiker ineens flink omlaag gaan.
Sporten met een kater kan hierdoor leiden tot een trillerige gevoel. Als je wilt sporten, doe je er goed aan een halfuur van tevoren je glucose op peil te brengen door bijvoorbeeld een groot stuk fruit te eten.
Conclusie
Wanneer je een avond flink gedronken hebt, kost het je lever veel moeite om de alcohol in je lichaam af te breken. Hierdoor kan het zijn dat de dag erna er nog alcohol in je bloed aanwezig is.
Sporten met een kater geeft een verhoogd risico op blessures, uitdroging en bloedsuikerontregeling. Wanneer je toch wilt gaan sporten om de alcohol eruit te zweten, zorg dat dat je voldoende water drinkt en vul je suikers van te voren aan.